Extern

Ministrul italian de Externe susține necesitatea unei armate a Uniunii Europene

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a subliniat importanța formării unei armate europene unite, care să poată juca un rol crucial în menținerea păcii și prevenirea conflictelor globale. Într-un interviu acordat ziarului italian La Stampa și citat de Reuters, Tajani a afirmat că consolidarea cooperării europene în domeniul apărării reprezintă o prioritate pentru partidul Forza Italia pe care îl conduce scrie stirileprotv.ro

Dacă vrem să fim pacificatori în lume, avem nevoie de o armată europeană. Aceasta este o precondiție fundamentală pentru o politică externă europeană eficientă„, a declarat Tajani în interviul publicat duminică.

El a subliniat că, în fața unor actori puternici precum Statele Unite, China, India și Rusia, cetățenii europeni pot fi protejați mai eficient printr-o forță comună, reprezentată de Uniunea Europeană.

Deși eforturile de cooperare europeană în domeniul apărării au crescut, cu accent pe extinderea NATO, Tajani consideră că formarea unei armate europene ar aduce beneficii semnificative în contextul actual al amenințărilor globale.

Ministrul de Externe a sugerat, de asemenea, că Uniunea Europeană cu 27 de state membre ar trebui să-și reorganizeze conducerea și să aibă o singură președinție, înlocuind actuala structură cu președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene.

Interviul a evidențiat și direcția politică pe care o urmează Forza Italia sub conducerea lui Tajani, care a preluat șefia partidului după moartea lui Silvio Berlusconi în anul precedent. Alegerile europarlamentare din iunie sunt așteptate să ofere un indicator al popularității partidului în contextul pierderii carismaticului său lider anterior.