Social

Pandemia îi obligă pe lucrătorii mai în vârstă să se pensioneze devreme

America a trecut de la a avea cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimele decenii la opusul în timpul pandemiei. Pentru muncitorii mai în vârstă care și-au pierdut slujbele anul acesta, starea pieței muncii face mai dificilă angajarea pe măsură ce economia se recuperează, forțând mulți americani să se pensioneze mai devreme.

Economia SUA a pierdut peste 22 de milioane de locuri de muncă în primăvară, dar a recuperat mai mult de jumătate din acestea în următoarele luni. Dar la fel ca redresarea economică, revenirea pe piața muncii a fost inegală.
„Participarea tinerilor muncitori la forța de muncă s-a recuperat aproape în totalitate – probabil reflectând atât riscuri mai mici pentru sănătate cauzate de virus, cât și o scădere a înscrierii la facultate – în timp ce participarea lucrătorilor în vârstă și a femeilor s-a recuperat mai încet”, a scris Joseph Briggs, economist la Goldman Sachs (GS), într-o notă adresată clienților la începutul acestei luni.
În noiembrie, rata de participare a forței de muncă a fost de 61,5%, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Aceasta este cu 1,9 puncte procentuale sub rata din februarie înainte ca economia să se oprească.
Briggs estimează că în octombrie au existat aproximativ 830.000 de „pensionari în exces”, reprezentând aproximativ un sfert din diferența dintre forța de muncă pre-pandemică și forța de muncă actuală.
„Nu suntem pregătiți, din punct de vedere financiar sau mental, să ne retragem”, a spus Rachel E. din Virginia, care a cerut omiterea numelui ei de familie pentru a proteja intimitatea ei și a soțului ei.
Fostul contractor guvernamental în vârstă de 66 de ani a fost trimis în primăvară în aprilie.
„Șase cifre pe an pentru sărăcie instantanee cu două cuvinte ….„ ești furat ”. Este mai degrabă o pensionare anticipată forțată „, a declarat Rachel pentru CNN Business într-un e-mail.
Întoarcerea la muncă este o perspectivă descurajantă din cauza riscurilor pentru sănătate pentru lucrătorii de vârste înaintate. Angajatorii ezită, de asemenea, să angajeze lucrători mai în vârstă, care ar putea fi mai susceptibili la infectarea cu virusul, a spus Rachel.
Odată ce muncitorii se pensionează, este puțin probabil să se întoarcă la locul de muncă. Acești pensionari forțați ar intra în categoria pierderilor permanente de locuri de muncă, lucru pe care economiștii îl îngrijorează de la începutul pandemiei.
Șomajul permanent este un obstacol în creșterea economică, în special într-o economie bazată pe cheltuieli de consum precum Statele Unite.
Între timp, sondajul Census Pulse Households Survey arată că mai mulți lucrători au solicitat beneficii precoce de securitate socială anul acesta din cauza pandemiei, potrivit Briggs.
De-a lungul timpului, tendința de pensionare anticipată ar trebui să se relaxeze, a spus Briggs, cu numărul crescut de pensionari compensat în cele din urmă cu mai puțini pensionari în anii următori.
Dar asta este de puțină consolare pentru cei care au fost forțați să-și lase cariera în urma pandemiei.
sursa