Extern

Premierul slovac demisionează pentru a pune capăt crizei din cauza vaccinului rusesc

Premierul Slovaciei a declarat duminică că va retrage calea pentru o remaniere a Cabinetului care va dezamorsa o criză politică declanșată de un acord secret de cumpărare a vaccinului rus pentru coronavirus Sputnik V.

Primul Ministru Igor Matovic a declarat că a propus schimbarea posturilor cu Ministrul finanțelor Eduard Heger din partidul său Oamenii Obișnuiți, iar Heger a declarat că „accept provocarea”.

Heger a declarat că va începe imediat discuțiile cu partenerii de coaliție asupra unui posibil nou guvern și intenționează să se întâlnească luni cu președintele Zuzana Caputova pentru consultări.

Criza politică a izbucnit atunci când un acord secret a ieșit la iveală în urmă cu trei săptămâni, implicând acordul Slovaciei de a achiziționa 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V al Rusiei. Slovacia face parte din Uniunea Europeană cu 27 de națiuni, care nu a autorizat încă vaccinul rusesc.

Două partide din guvernul de coaliție al lui Matovic, Libertatea și Solidaritatea și Pentru Oameni, care s-au ciocnit în mod repetat cu partidul său Poporul Ordinar din cauza modului de abordare a pandemiei, i-au cerut demisia ca o condiție pentru ca coaliția să supraviețuiască.

Matovic a apărat achiziția Sputnik V, declarând că aceasta va accelera programul de vaccinare într-una dintre țările cele mai afectate din UE. Slovacia a înregistrat aproximativ 9 500 de decese cauzate de virus în pandemie.

Matovic a fost de acord să demisioneze dacă principalul său rival, liderul Libertății și Solidarității, Richard Sulik, și ministrul justiției Maria Kolíkova din partidul Pentru Oameni au demisionat de asemenea, ceea ce au și făcut. Pe fondul crizei, șase miniștri din toate cele patru partide din coaliție au demisionat.
sursa