
Slovacia a fost de acord și a donat sisteme de apărare antiaeriană S-300 de fabricație rusească, pentru a ajuta Ucraina la contracararea atacurilor lansate de avioanele de luptă ale Rusiei, a transmis premierul Eduard Heger, potrivit Reuters.
Slovacia este unul dintre cei trei aliați NATO care au în dotarea armatei astfel de sisteme de apărare, motiv pentru care dorește asigurări că acestea vor fi înlocuite imediat.
Citește și: Românii care călătoresc în Marea Britanie vor avea nevoie de un nou document obligatoriu
O decizie responsabilă pentru Slovacia
Sistemul de fabricație rusească a ajuns deja în Ucraina, după un transfer făcut în secret ce a durat două zile, potrivit presei slovace.
„Aceasta este o decizie responsabilă prin care Republica Slovacă, ca țară care susține pacea, libertatea și protecția drepturilor omului, oferă asistență sub forma unui sistem pur defensiv Ucrainei și cetățenilor săi nevinovați, și credem că acest sistem va ajuta la salvarea cât mai multor ucraineni nevinovați de la o nouă agresiune a regimului lui Putin. Donarea sistemului nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte a conflictului armat din Ucraina. De asemenea, dau asigurări că apărarea Republicii Slovace rămâne asigurată și va fi întărită în zilele următoare de un sistem suplimentar de apărare antirachetă din partea aliaților noștri”, a declarat premierul Eduard Heger.
Donația primită de ucraineni este un sprijin foarte important, cele mai insistente solicitări ale Kievului fiind pentru sisteme antiaeriene și avioane de luptă, în condițiile în care armata rusă are o forță aeriană semnificativ mai mare decât Ucraina.
Citește și: Maria Zaharova critică Uniunea Europeană și deplânge situația lui Călin Georgescu
Potrivit informațiilor publice diponibile online, sistemul donat a fost operat începând cu 1990 de Cehoslovacia, fiind moștenit în 1993 de Slovacia. Sistemul este de tipul S-300PMU cu 48 de rachete, dintre care trei au fost trase în timpul unui exercițiu comun cu Bulgaria din anul 2015.
Sisteme de apărare antiaeriană S-300
Germania și Olanda au anunțat că sunt dispuse să trimită în Slovacia sisteme Patriot, însă integrarea unui nou sistem complex de apărare antiaeriană în arhitectura militară existentă a unei țări, precum și antrenarea forțelor acesteia pentru a-l folosi, poate dura timp, spun specialiștii.
Citește și: Cercetător francez expulzat din SUA pentru opinii privind politica de cercetare
Presiunea de a pune mai multe S-300 la dispoziția ucrainenilor a venit în momentul în care Congresul a presat administrația Biden să ajute Ucraina să obțină sistemul de apărare aeriană.
Parlamentarii din ambele partide, care l-au ascultat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au cerut SUA să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina să obțină armele pe care le caută, în special după ce administrația s-a opus planului de a furniza Ucrainei MiG-29 de la polonezi.
sursa