Extern

România susține Republica Moldova în fața provocărilor ruse

Luminița Odobescu: "Republica Moldova, cel mai afectat vecin al Ucrainei. România condamnă atacurile Rusiei"

Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a discutat marți cu viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, subliniind gravitatea situației provocate de acțiunile Rusiei în regiune scrie realitatea.net

Ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu, a avut marți o întrevedere importantă la București cu Nicu Popescu, viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Principala temă a discuțiilor a fost impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, considerată „cel mai afectat vecin” al acestei țări în conflict.

În cadrul întâlnirii, Luminița Odobescu a condamnat ferm atacurile Rusiei asupra civililor și infrastructurii civile din Ucraina, subliniind că Republica Moldova a fost nevoită să facă față unui număr semnificativ de acțiuni de destabilizare în ultimii ani, parte a unui război hibrid orchestrat de Moscova. Odobescu a evidențiat că autoritățile de la Chișinău au fost confruntate cu tentative de răsturnare a ordinii constituționale și deviere de la parcursul european al Republicii Moldova.

Această întâlnire a marcat și prima vizită oficială a ministrului Nicu Popescu în România după ce Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova în decembrie 2023.

Ministra Odobescu a subliniat importanța avansării procesului de integrare europeană al Republicii Moldova și a reafirmat angajamentul României de a susține această direcție, oferind resurse și expertiză constantă. De asemenea, a menționat că România va acționa ca partener și furnizor de expertiză în procesul de negociere pentru aderare, valorificând legăturile lingvistice și istorice cu Republica Moldova.

Dialogul diplomatic dintre România și Republica Moldova a inclus și aspecte legate de cooperarea bilaterală și proiectele comune de interconectare. Odobescu a evidențiat importanța sprijinului continuu pentru Republica Moldova, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunilor de destabilizare.

Nicu Popescu a subliniat semnificația consolidării opțiunii pro-europene pentru Republica Moldova și a exprimat recunoștința față de sprijinul constant al României. A evidențiat că experiența României rămâne utilă și relevantă pentru Republica Moldova în procesul de negociere a aderării la Uniunea Europeană.

În contextul tensiunilor din regiune, discuțiile au subliniat necesitatea solidarității și cooperării continue între cele două țări, România reafirmându-și angajamentul de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova în fața provocărilor regionale.