Extern

Un vulcan a erupt la aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei

Un vulcan a erupt la aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, a anunţat Agenţia meteorologică islandeză, scrie b1.ro.

Erupţia a început la Fagradalsfjall în Geldingadalur la ora 20.45 GMT. Este considerată de mică dimensiune şi fisura lungă de 500-700 de metri. Lava are o dimensiune mai mică de un kilometru pătrat„, a arătat într-un comunicat Serviciul meteorologic (IMO), care supraveghează activitatea seismică.

„Există puţină activitate eruptivă în acest sector”, a adăugat acesta.

„Prima notificare a fost primită de Agenţia meteorologică la ora 21.40 GMT. Erupţia a fost confirmată de camerele web şi de imaginile din satelit”, a precizat Agenția.

Aeroportul internaţional islandez Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik se află la doar câţiva kilometri, dar zona este nelocuită şi nu prezintă pericol.

Erupția a fost clasificată ca fiind una de dimensiuni mici. Poliţia şi Garda de Coastă au fost trimise la faţa locului, iar oamenii au primit recomandarea de a nu se apropia. Un cutremur cu magnitudinea 3,1 a fost înregistrat la 1,2 km de Fagradalsfjall cu doar câteva ore înainte de erupţie.

Islanda numără 32 de vulcani consideraţi activi, cei mai mulţi din Europa. Ţara a înregistrat o erupţie la fiecare cinci ani.