Extern

Armata ucraineană a îndepărtat trupele ruse dintr-un oraș localizat aproape de Kiev

Armata ucraineană a reușit o victorie de moral, îndepărtarea trupelor ruse din Makariv, un mic oraș localizat la 60 de kilometri de capitala Kiev, informează The Kyiv Independent.
Succesul armatei ucrainene este importantă pentru moral, dar și din punct de vedere strategic. Recucerirea orașului Makariv înseamnă că trupele lui Vladimir Putin nu pot încercui Kievul. Mai precis, este vorba despre imposibilitatea intervenției prin zona de nord-vest.
În ultimele 24 de ore, Kievul a respins categoric ultimatul primit din partea armatei ruse, depunerea armelor și predarea orașului Mariupol. SUA rămâne permanent conectată la evenimentele din estul Europei, motiv pentru care Joe Biden a anunțat că vineri va merge în Polonia, după ce va participa la o întâlnire cu liderii G7 și UE, la Bruxelles.

Ieri, Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj urmăritorilor săi. Președintele Ucrainei i-a numit pe soldații ruși „sclavi” și i-a îndemnat pe cetățenii țării sale „să lupte pentru libertate”.

„Către poporul măreț din marea Ucraină!

Și nu spun acest lucru întâmplător, marea Ucraină, pentru că fac apel la toată lumea din țara noastră și la cei din străinătate, din orașe și sate, către cei care sunt liberi și care sunt temporar sub ocupație în Crimeea, în Donețk, în Lugansk, unde trebuie să lupte și pentru libertate, nu să stea și să aștepte.

Fac un apel către toți ucrainenii, oriunde ați fi. Faceți totul pentru a ne proteja statul, pentru a ne salva poporul. LuptațI! Luptați și ajutați. Alungați acești sclavi! Scoateți ocupanții afară, pentru ca Ucraina să trăiască, pentru ca toți să trăim în Ucraina, liber și pașnic, în Ucraina pe care o iubim atât de mult.

Glorie Ucrainei!”, a declarat Zelenski.

sursa