Social

Ce este Certificatul de situații de urgență pentru firme

Certificatul de situaţie de urgenţă va fi necesar companiilor afectate de situația economică generată de criza coronavirus COVID-19 în România, începând din luna aprilie 2020.

Certificatul de situaţie de urgenţă va fi emis de Ministerul Economiei și va fi necesar companiilor pentru a putea obține apoi ajutoare și facilități fiscale de la stat.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a arătat într-o postare online că „ordinul prin care se stabilesc detaliile de obţinere a certificatului de situaţie de urgenţă este aproape de finalizare, iar documentul va putea fi obţinut online„.

Cine beneficiază

Companiile afectate de criza economică vor putea solicita online eliberarea certificatelor de situație de urgență (CSU) de la Ministerul Economiei, iar pe baza documentului Guvernul s-a angajat să suporte indemnizaţia pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, dar pot primi și amânări de la plata utilităţilor sau a chiriei.

Solicitarea certificatelor CSU prin care firmele atestă că au suferit pierderi economice se va face pe site-ul prevenire.gov.ro , conform propunerii de HG, informează startupcafe.ro.

Potrivit proiectului, operatorii care vor putea cere sprijin guvernamental vor fi doar cei din sectoarele:

  • Transport
  • Turism
  • Horeca
  • Organizări de evenimente
  • Publicitate
  • Învăţământ primar şi activităţi adiacente
  • Industria confecţiilor, încălţămintei şi pielăriei
  • Servicii destinate populaţiei.

Cum se obține

Solicitantul de sprijin guvernamental va completa informaţii referitoare la datele de identificare ale firmei, date de contact şi motivul solicitării CSU.

Totodată, firma va trebui să justifice nevoia acestuia şi să prezinte date referitoare la situaţiile financiare. În situaţia în care nu se observă o scădere a cifrei de afaceri de minimum 40%, dar operatorul este în dificultate prin prisma apariţiei situaţiei de urgenţă, compania va trebui să furnizeze documente justificative suplimentare pentru a dovedi necesitatea sprijinului.

Pe platformă se va urca, în esenţă, o balanţă contabilă certificată pe luna în care s-a observat o scădere a încasărilor cu un procent de minim 40%, faţă de perioada similară a anului precedent.

Totodată, fiecare solicitare va trebui analizată de Comisiile de Analiză a cererilor ce se vor constitui la nivelul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, conform sursei citate.

Verificarea va fi formală, arată hotărârea de guvern, adică se va analiza doar existenţa documentelor încărcate de solicitant.

Procedura vizează că Certificatul va fi generat de Comisii; acestea îl vor transmite via email prin intermediul aplicaţiei într-un termen de maximum 5 (cinci) zile lucrătoare.

Proiectul de hotărâre prevede că acordarea CSU se realizează doar pe durata instituirii stării de urgenţă. Certificatul este valabil însă pe toata durata anului acordării.

sursa