Extern

Covid-19: Casa Albă critică lansarea „haotică” a vaccinului

Un înalt oficial de la Casa Albă a criticat lansarea de către administrația Trump a vaccinului Covid-19, numindu-l „haotic” și „foarte limitat”.

Șeful de cabinet al președintelui Joe Biden, Ron Klain, a declarat că nu există niciun plan în guvernul federal pentru distribuirea vaccinurilor în SUA.

Președintele, care a preluat mandatul miercuri trecut, a promis 100 de milioane de vaccinuri în primele sale 100 de zile.

SUA au raportat acum peste 25 de milioane de cazuri de Covid-19.

Aproximativ 417.500 de decese au fost legate de virus. În ultimele săptămâni, numărul zilnic de decese legate de Covid în SUA a depășit, în unele zile, 4.000.

Harta Covid: Unde au fost cele două milioane de decese?
Cum a schimbat pandemia economia mondială
Președintele Biden a semnat săptămâna trecută o serie de noi măsuri, inclusiv stimularea vaccinărilor și testarea. El a implorat americanii să poarte măști și a avertizat că numărul morților s-ar putea agrava mult.

„Lasă-mă să fiu clar – lucrurile vor continua să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți”, a spus el.

Eforturile președintelui Biden urmează criticilor pe scară largă cu privire la gestionarea de către administrația Trump a pandemiei și a programului de vaccinare.

Vaccinurile au fost distribuite statelor, iar statele și orașele efectuează vaccinările. Dar unii s-au plâns că se luptă cu aprovizionarea.

Potrivit Centrelor SUA pentru Boli și Control, aproximativ 41 de milioane de doze fuseseră distribuite până sâmbătă în toată țara, dar doar 20,5 milioane fuseseră administrate.

Vorbind la NBC News, dl Klain a spus: „Procesul de distribuire a vaccinului, în special în afara caselor de îngrijire medicală și a spitalelor în comunitate în ansamblu, nu exista cu adevărat când am intrat în Casa Albă”.

El a spus că este un proces „complex”, dar că administrația Biden va înființa site-uri federale de vaccinare pentru a ajuta statele fără locuri suficiente.

Graficul arată dozele administrate la 100 de persoane în 10 țări cu cele mai multe vaccinări. Actualizat la 22 ianuarie
Cât de rea este situația din SUA?
Numărul total de cazuri a depășit 25 de milioane duminică, conform datelor de urmărire de la Universitatea Johns Hopkins.

Infecțiile au crescut în spirală în ultimele luni – cu un salt în noi infecții după Ziua Recunoștinței și Crăciun, potrivit Proiectului de urmărire Covid.

Numărul de spitale a atins nivelul cel mai ridicat în timpul pandemiei la începutul acestei luni, dar încet începe să scadă alături de cazurile zilnice.

Dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert din SUA în boli infecțioase, a declarat joi că datele medii mobile par să arate că infecțiile se reduc.

Deși tabloul național sa stabilizat ușor, el a avertizat că țara rămâne într-o „situație foarte gravă”.

CDC este deosebit de îngrijorat de faptul că noile variante ar putea accelera răspândirea virusului. Acesta a emis un avertisment că noua tulpină mai transmisibilă detectată pentru prima dată în Marea Britanie ar putea deveni tulpina dominantă în SUA până în martie.

Tulpina a fost detectată în 20 de state, a declarat dr. Fauci joi, dar a avertizat că țara are „capacitate limitată” de a-și urmări răspândirea prin populație.

Grafic care arată numărul de cazuri raportate zilnic și decese în SUA
Ce se face pentru a combate virusul?
Președintele Biden a adoptat deja o serie de măsuri executive pentru combaterea virusului și dorește ca Congresul să adopte un pachet de 1,9 miliarde de dolari (1,4 miliarde de lire sterline) de finanțare de ajutor economic.

Președintele speră să obțină aprobarea bipartizană pentru agenda sa largă de stimulare, dar propunerea a fost deja întâmpinată de scepticism și rezistență de către unii republicani.

Directorul Consiliului Economic Național, Brian Deese, era de așteptat să vorbească duminică cu un grup de senatori din ambele părți despre Planul american de salvare al dlui Biden.

„Dacă nu acționăm acum, vom fi într-un loc mult mai rău și ne vom trezi că trebuie să facem mult mai mult pentru a săpa dintr-o gaură mult mai adâncă”, a spus Deese despre necesitatea acțiunii economice.

Oamenii intră într-un loc de distribuție a vaccinului COVID-19 din New York
COPYRIGHTEPA IMAGINE
New York City a anulat și amânat mii de întâlniri cu vaccinuri săptămâna aceasta din cauza problemelor de aprovizionare
O altă promisiune cheie a noului președinte este de a supraveghea 100 de milioane de vaccinări în primele sale 100 de zile de funcție, dar unii au criticat această politică pentru că nu este suficient de ambițioasă.

„Când am anunțat-o, ați spus cu toții că nu este posibil”, a spus domnul Biden joi, când a fost întrebat dacă obiectivul său este suficient de mare. „Haide, dă-mi o pauză, omule. Este un început bun.”

Harta BBC arată totalul dozelor de vaccin raportate administrate la 100 de persoane
Între timp, New York City a amânat 23.000 de întâlniri de vaccinare săptămâna aceasta din cauza unei întârzieri de livrare, potrivit primarului Bill de Blasio.

Actualii furnizori aprobați – Moderna și Pfizer – s-au angajat să livreze 200 de milioane de doze până în martie. Dr. Fauci a sugerat, de asemenea, că aprobarea de urgență a unui al treilea vaccin, o singură doză de Johnson & Johnson, ar putea fi la doar câteva săptămâni.

Dr. Fauci, care a fost numit consilier medical șef de noul președinte, și-a exprimat speranța că dacă 70-85% din populația SUA este vaccinată până la sfârșit
sursa