Extern

Guvernul spaniol preia astăzi controlul asupra regiunii!

Spania va prelua azi controlul asupra Cataloniei, când politicienii și angajații publici se vor întoarce la locurile de muncă, o parte a Administrației catalane se opune acestei măsuri, informează site-ul agenției Reuters.

Mii de oameni s-au adunat, ieri, pe străzile din Barcelona pentru a susține unitatea Spaniei și pentru a manifesta împotriva independenței regiunii catalane.

Guvernul de la Madrid a decis, vineri seară, dizolvarea executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, și a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declarație de independență. Premierul Mariano Rajoy a anunțat că vor fi organizate alegeri regionale la 21 decembrie, care au scopul de a restaura ordinea constituțională.

Parchetul General din Spania va iniția o procedură judiciară împotriva lui Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă 30 de ani de închisoare. Fostul lider catalan ar urma să fie pus sub acuzare din cauza acțiunilor separatiste, care contravin Constituției spaniole, mai ales după ce Parlamentul catalan a adoptat o declarație de independență.