Extern

Cum se ascund liderii de țară în spatele virusului SARS-CoV-2

S-ar putea să fie doar 60 până la 120 nanometri (nm) dintr-o parte în alta, dar ai fi uimit cât de mult se poate ascunde în spatele unui virus SARS-CoV-2 (înseamnă Sindromul respirator acut sever Corona Virus 2, după cum știi) . Virusul în cauză aici este, desigur, cel care provoacă COVID-19, ca să nu mai vorbim de panică, îmbrăcarea măștii, comportament necorespunzător publicului, depozitarea, demonstrații stupide de „libertate” și, din păcate, mult prea multe boli și moarte. Pentru persoanele cu spirit matematic, acest lucru înseamnă că acest virus poate varia în mărime de la doar 6 × 10-8 metri până la un maxim presupus de aproximativ 120 × 10-7 metri, aproximativ de aceeași dimensiune ca un virus HIV. De asemenea, puteți exprima dimensiunea virusului ca fiind între 0,06 și 0,12 microni. În orice caz, extrem de mic, chiar dacă destul de mare conform standardelor de virus (circovirusul porcin măsoară 17 nanometri sau 0,017 microni; mai puțin de o treime din dimensiune). Există încă unele dezbateri cu privire la faptul dacă un virus este sau nu „viu” în sens normal, deoarece un virus individual nu poate „trăi” – se poate reproduce, cu alte cuvinte – fără o gazdă. În plus, virușii nu au o structură celulară și nu pot metaboliza.

Cu toate acestea, nu există nicio dispută că acestea sunt cele mai numeroase entități biologice de pe Pământ. Se calculează că avem în jurul biosferei Pământului aproximativ 1031 (adică un 1 urmat de 31 de zero) particule virale, depășind toate acele procariote care alcătuiesc bacteriile și arheele, dacă de fapt cântăresc mult mai puțin. Desigur, noi, ca vecinii noștri și co-locuitorii noștri, suntem compuși din eucariote, mai degrabă decât din procariote. În multe privințe, un virus seamănă puțin cu unii lideri politici: dorința de a avea un impact mai mare decât simpla dimensiune și structura sa fizică ar putea sugera este posibilă și, cu siguranță, în acest caz, reușită.

În ciuda proporțiilor sale reduse, totuși, virusul SARS-CoV-2 a oferit o acoperire amplă pentru unii lideri politici care doresc să reducă libertățile personale. Cu toții am văzut știri despre demonstrații anti-mascare, în special în America, unde o mulțime de oameni dau vina pe rețeaua de telefonie mobilă 5G pentru COVID-19. Nu am fost niciodată sigur dacă ei cred că undele radio-magnetice creează de fapt un virus real sau doar cauzează simptomele; poate că nu sunt siguri. Oamenii de știință umani încearcă să recreeze viața în laborator de mulți, mulți ani fără succes, așa că este greu de crezut că oamenii care sunt efectiv ingineri telefonici au făcut-o accidental. Ideea este o simplă prostie născută din ignoranța științifică. Se pare că este mai mult un caz de „Nu vreau să fac față restricțiilor doar pentru a-mi proteja vecinii, așa că voi spune doar că nu se întâmplă”. Mi se spune că strutii au un răspuns de panică similar. Naomi Oreskes, profesor de istorie a științei la Universitatea Harvard, scriind în Scientific American, subliniază că oamenii care neagă existența COVID-19 sunt adesea aceiași oameni care neagă schimbările climatice și evoluția. Este, spune ea, ceea ce psihologii au numit „negarea implicativă”. Ea rezumă argumentele surprinzător de similare de genul acesta: „Schimbările climatice: resping sugestia că„ magia pieței ”a eșuat și că avem nevoie de intervenția guvernului pentru a remedia eșecul pieței. Teoria evolutivă: sunt ofensat de sugestia că viața este aleatorie și fără sens și că nu există Dumnezeu. COVID-19: Mi-e rău să stau acasă, să pierd venituri sau să mi se spună de guvern ce să fac. ” Practic, înseamnă „crede ceea ce îți place dacă adevărul evident este de neplăcut”. Oreskes se rezumă, totuși, cu o concluzie interesantă. „Mai devreme sau mai târziu, negarea se prăbușește pe stâncile realității. Singura întrebare este dacă se prăbușește înainte sau după ce ieșim din cale. ”
În timp ce pentru majoritatea dintre noi, COVID-19 a fost un dezastru fără atenuare, pentru unii lideri a fost o oportunitate și pe care au profitat-o ​​cu nerăbdare. Dacă sunteți la conducerea unei țări și doriți controale mai stricte asupra a ceea ce oamenii abordează, ce spun și ce cred, atunci măsurile de combatere a virusului vă oferă o oportunitate de aur. Cine va pune la îndoială noi restricții dure atunci când vor fi impuse „pentru binele public”? A însemnat renunțarea la unele drepturi de care s-au bucurat oamenii de ani de zile sau chiar secole. Aceasta a însemnat să permită autorităților drepturi sporite să investigheze confidențialitatea. Alegerile au fost amânate „pentru a preveni nevoia grupurilor de a se aduna la secțiile de votare” (și, întâmplător, pentru a schimba oamenii la putere, desigur). Virusul a permis chiar unor țări să obțină o derogare de la prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului. Desigur, Convenția obligă, de asemenea, guvernele să ia toate măsurile necesare pentru a proteja viața și sănătatea populației. Cu toate acestea, nu oferă statelor o mână liberă pentru, după cum se spune într-un raport, „să calce drepturile, să suprime libertățile, să demonteze democrația sau să încalce statul de drept”. Chiar și în condiții de „stare de urgență”, Convenția europeană stabilește limite pentru protejarea standardelor fundamentale.
sursa