Extern

Franța îndeamnă cetățenii să părăsească Pakistanul în mijlocul protestelor anti-franceze

Franța și-a îndemnat toți cetățenii din Pakistan să părăsească țara temporar pe fondul protestelor violente anti-franceze din toată țara.

Într-un e-mail obținut de agenția de știri franceză AFP, ambasada țării în Pakistan a avertizat cu privire la „amenințări grave la adresa intereselor franceze în Pakistan”.

Doi ofițeri de poliție au murit săptămâna aceasta în ciocniri reînnoite cu protestatarii.

Protestele au fost declanșate în urmă cu luni, după ce o revistă franceză a republicat desene animate ale profetului Mahomed.

Guvernul președintelui francez Emmanuel Macron a apărat dreptul revistei de a publica, supărându-i pe oamenii de forță din Pakistan.

Prezentările profetului Mahomed sunt considerate pe scară largă ca fiind tabu în Islam și sunt considerate extrem de jignitoare de către mulți musulmani.

Protestele s-au intensificat săptămâna aceasta după ce guvernul pakistanez l-a arestat pe Khadim Hussain Rizvi, liderul partidului politic dur Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), care a cerut expulzarea ambasadorului francez.

Arestarea lui Rizvi și o acțiune a autorităților pakistaneze de a interzice TLP, i-au adus pe mii de susținători ai partidului pe stradă în Pakistan pentru a protesta. Poliția a tras gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri de apă asupra mulțimii.
TLP a adunat anterior mulțimi uriașe pentru a protesta din cauza problemelor de blasfemie. Conform legii pakistaneze, cei găsiți vinovați de insultarea profetului Mahomed pot primi pedeapsa cu moartea.

Vorbind miercuri la o conferință de presă, ministrul pakistanez de interne, șeicul Rashid Ahmed, a declarat că națiunea este „în favoarea protejării onoarei profetului”, dar că cererile TLP „ar fi putut înfățișa Pakistanul ca o națiune radicală la nivel mondial”.

În e-mailul trimis joi, ambasada franceză în Pakistan spunea: „Din cauza amenințărilor serioase la adresa intereselor franceze din Pakistan, cetățenii francezi și companiile franceze sunt sfătuiți să părăsească temporar țara.

„Plecările vor fi efectuate de companiile aeriene comerciale existente.”
sursa