
Încă 71 de decese a provocat coronavirusul în China numai într-o singură zi. Bilanțul victimelor a ajuns la 2.698 în întreaga lume.
Alte 35 de decese au fost raportate în afara Chinei: Iran (12), Coreea de Sud și Italia (câte 7), Japonia (4), Hong Kong (2), iar Filipine, Franţa, Taiwan (câte un caz).
Citește și: Trump avertizează Iranul după un atac Houthi asupra unui portavion american
508 noi cazuri au fost confirmate în China luni și astfel numărul total a trecut de 80.000. Autoritățile chineze au transmis că 27.323 de pacienţi s-au vindecat.
Trebuie să ne pregătim pentru o eventuală pandemie, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„E timpul să faci tot ce e posibil să te pregăteşti pentru o eventuală pandemie. Însă este prea devreme pentru a vorbi despre o pandemie. Încercăm să evităm această eventualitate”, a declarat Mike Ryan, director OMS.
Oficialii OMS au organizat luni, la Geneva, o conferință de presă privind evoluția epidemiei cu coronavirus.
Citește și: UE aprobă o plată de aproape 3,5 miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei
„În timp ce numărul de îmbolnăviri a scăzut în China, creșterea rapidă a numărului de cazuri în afara Chinei, în țări precum Italia sau Iran este extrem de preocupantă. Există multe speculații dacă această creștere a numărului de îmbolnăviri a făcut ca această epidemie să devină o pandemie. Înțelegem de ce oamenii pun această întrebare. OMS a declarat deja stare de urgență internațională după răspândirea virusului în China. Decizia noastră de a folosi sau nu cuvântul pandemic pentru a descrie o epidemie se bazează pe o evaluare în timp real a răspândirii geografice a virusului, de severitatea bolii pe care o provoacă și de impactul pe care îl are asupra întregii societăți”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Țara europeană cea mai afectată este Italia, țară în care se află 1,2 milioane de români. Potrivit ultimului bilanţ, 7 oameni au murit, iar peste 200 sunt infectaţi cu coronavirus. Autoritățile din Italia au luat măsuri dure în ultimele 48 de ore pentru a preveni răspândirea bolii. Astfel, în unele orașe au fost închise restaurante, școli și cafenele, iar meciurile de fotbal s-ar putea juca fără spectatori. Peste 50.000 de oameni sunt afectaţi de măsurile de carantină.Potrivit legislaţiei italiene, părăsirea fără drept a zonei de carantină se pedepseşte cu închisoare până la 3 luni. Carabinierii au primit misiunea de a izola oraşele afectate și au instalat filtre la fiecare intrare și ieșire.
Citește și: Rusia cere garanții solide în orice acord de pace privind Ucraina
La nivel european, responsabilii iau în calcul mai multe scenarii, însă deocamdată nu se pune problema blocării circulației în spațiul Schengen.
sursa