Extern

Primul caz de COVID-19 printre populațiile indigene din Brazilia

Primul caz de COVID-19 printre populațiile indigene din Brazilia
Primul caz de COVID-19 printre populațiile indigene din Brazilia

O femeie dintr-un sat din pădurea amazoniană a fost diagnosticată cu COVID-19.

Acesta este primul caz raportat între cele peste 300 de triburi ale Braziliei, potrivit departamentului special de sănătate al Ministerului Sănătății, Sesai (responsabil de coordonarea și punerea în aplicare a politicii naționale de asistență medicală pentru populațiile indigene).

Femeia de 19 de ani din tribul Kokama a fost testată pozitiv pentru coronavirus în districtul Santo Antonio do Içá, situat în apropierea graniței cu Columbia, la aproximativ 880 km de râul Amazon, potrivit Reuters..

„Din nefericire, avem o persoană dintr-un trib care este infectată cu virusul”, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Sesai, la telefon.

Pacienta, al cărei nume nu a fost făcut public, face parte din personalul medical care a călătorit în mai multe sate situate de-a lungul râului și s-a întors acasă cu febră, durere în gât și dureri în partea toracică a corpului, potrivit ziarului O Globo.

Un doctor brazilian a fost și el infectat cu noul coronavirus
Patru cazuri de coronavirus au fost confirmate în același district, inclusiv un doctor brazilian care a fost testat pozitiv săptămâna trecută. Acest lucru a amplificat teama cum că epidemia s-ar putea răspândi la comunitățile indigene îndepărtate și vulnerabile, iar cu effect va fi unul devastator.

Medicul, al cărui nume nu a fost făcut public, se întorsese din vacanță în sudul Braziliei pentru a lucra cu Tikunas, unul dintre cele mai mari triburi din Amazon cu peste 30,000 de persoane care trăiesc în apropierea granițelor cu Columbia și Peru.

Ce spun experții în domeniul sănătății despre această situație
Experții în domeniul sănătății avertizează că răspândirea coronavirusului ar putea fi letală pentru cele 850,000 de populații indigene din Brazilia, care au fost decimate de secole de boli aduse de europeni, de la variolă și malarie la gripă.

De asemenea, Experții în domeniul sănătății trag un semnal de alarmă și declară că modul de viață al populațiilor indigene crește riscul de contagiune în cazul în care un singur membru este infectat cu noul coronavirus.

sursa