Extern

Statele Unite, gata să anunțe un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing

Administrația Biden se pregătește să anunțe un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie de la Beijing în această săptămână, conform AFP.

SUA, boicot al Jocurilor Olimpice de la Beijing
Mișcarea, raportată pentru prima dată de CNN duminică seara, înseamnă că niciun oficial american nu ar participa la evenimente precum ceremoniile de deschidere sau de închidere – dar sportivilor americani li se va permite totuși să concureze.

Președintele Biden a recunoscut luna trecută că „a luat în considerare” un boicot diplomatic al Jocurilor, dar nu a dat nicio indicație despre când va lua o decizie finală.

Guvernul Chinei a răspuns luni amenințând cu „contramăsuri ferme” dacă administrația Biden va continua cu boicotul și menționând că niciun oficial american nu a fost invitat oficial să participe la Jocurile.

„Fără să fie invitați, politicienii americani continuă să urmeze așa-zisul boicot diplomatic al Olimpiadei de iarnă de la Beijing, care este pur și simplu iluzii și împlinire”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijan.

Este obișnuit, în timpul Jocurilor Olimpice, ca SUA și alte țări să trimită oficiali guvernamentali proeminenți ca o dovadă de sprijin pentru sportivi și un gest diplomatic față de națiunea gazdă. La începutul acestui an, prima doamnă Jill Biden a participat la Jocurile Olimpice de vară reprogramate din 2020 de la Tokyo, în timp ce al doilea domn Doug Emhoff s-a prezentat la Jocurile Paralimpice.

Boicotul are loc împotriva abuzurilor împotriva drepturilor omului
Biden și președintele chinez Xi Jinping nu au discutat despre Jocurile Olimpice când cei doi s-au întâlnit luna trecută pentru un summit virtual , potrivit Casei Albe.

Parlamentarii republicani și activiștii pentru drepturile omului au cerut boicotarea completă a Jocurilor Olimpice ca răspuns la abuzurile Chinei împotriva drepturilor omului – în special acțiunile genocide împotriva musulmanilor uiguri din provincia de nord – vest Xinjiang .

Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 vor avea loc în perioada 4 – 20 februarie. Va fi a doua oară când Beijing găzduiește o Olimpiada, fiind anterior locul de desfășurare a Jocurilor de vară din 2008.

sursa