Extern

SUA exclude pașapoartul federal pentru vaccinuri

Casa Albă a exclus introducerea pașapoartelor federale obligatorii de vaccinare Covid-19, declarând că intimitatea și drepturile cetățenilor ar trebui protejate.

Schemele de introducere a acestor pașapoarte au fost promovate în întreaga lume ca o modalitate de a permite circulația în siguranță a oamenilor în timp ce luptă împotriva pandemiei.

Dar criticii spun că astfel de documente ar putea fi discriminatorii.

SUA au spus că nu susțin și nu vor sprijini un „sistem care impune americanilor să dețină o acreditare”.

Țara a raportat peste 500.000 de decese legate de virus și aproape 31 de milioane de cazuri, cel mai mare număr din lume, potrivit Universității Johns Hopkins .
Adresându-se reporterilor, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că nu va exista o „bază de date federală de vaccinări” sau un „mandat federal care să impună tuturor să obțină o singură acreditare de vaccinare”.

„Guvernul nu susține nici acum și nici nu va susține un sistem care impune americanilor să dețină o acreditare”, a spus ea. „Interesul nostru este foarte simplu din partea guvernului federal, care este confidențialitatea și drepturile americanilor ar trebui protejate, astfel încât aceste sisteme să nu fie utilizate împotriva oamenilor în mod nedrept”.
Țările din întreaga lume analizează introducerea așa-numitelor pașapoarte de vaccin, care ar fi folosite pentru a arăta că o persoană a fost inoculată împotriva Covid-19, ca o modalitate de redeschidere în siguranță a adunărilor în masă și a călătoriilor.

În Anglia, se dezvoltă un sistem de „certificare a statutului Covid” pentru a permite să aibă loc concerte și meciuri sportive. Se va înregistra dacă oamenii au fost vaccinați, au fost testați negativ recent sau au avut deja și s-au recuperat de la Covid-19.

Uniunea Europeană lucrează, de asemenea, la planuri de introducere a certificatelor , în timp ce în Israel un „Green Pass” este deja disponibil pentru oricine a fost complet vaccinat sau s-a recuperat de la Covid-19, pe care trebuie să-l arate pentru a avea acces la facilități precum hoteluri, săli de sport sau teatre.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că nu susține în prezent necesitatea pașapoartelor de vaccinare pentru călătorii, din cauza incertitudinii cu privire la faptul dacă inocularea împiedică transmiterea și a problemelor legate de discriminare
sursa