Extern

Vladimir Putin ar putea candida şi la alegerile prezidenţiale din 2024

Vladimir Putin, care acum are 70 de ani, este preşedinte din 2012, după ce anterior a mai fost preşedinte între anii 2000 şi 2008.
Vladimir Putin nu s-ar fi decis încă dacă va candida pentru un nou mandat, al patrulea, la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru anul 2024, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu”, a declarat Dmitri Peskov, întrebat dacă Putin a luat decizia de a candida, transmite agenţia oficială rusă TASS, fără a da alte detalii despre contextul în care a fost pusă această întrebare.
Şi în urmă cu un an Vladimir Putin dădea acelaşi răspuns, că nu a luat încă decizia de a mai candida, atunci când a fost întrebat dacă va avea în vedere un nou mandat. El saluta însă atunci, în noiembrie 2021, intenţia preşedintelui american Joe Biden de a candida din nou în 2024, în ciuda vârstei înaintate pe care o va avea.

Putin, care acum are 70 de ani, este preşedinte din 2012, după ce anterior a mai fost preşedinte între anii 2000 şi 2008. Pentru intervalul 2008-2012 el a făcut o rocadă cu fostul premier Dmitri Medvedev, care a devenit preşedinte, în timp ce actualul lider de la Kremlin a preluat şefia Guvernului. Practic, Putin se află neîntrerupt la putere de la sfârşitul anului 1999, fiind cel mai longeviv lider rus de la Stalin încoace. În 2020, Putin a schimbat Constituţia, astfel că poate să candideze pentru încă două mandate de şase ani, după încheierea mandatului actual.
„Dacă voi face sau nu acest lucru urmează să fie decis, dar însă însăşi existenţa acestui drept (de a candida) stabilizează deja situaţia politică internă”, a spus Putin anul trecut, la un forum de investiţii.

„Ceea ce a declarat preşedintele Biden despre posibila sa realegere cred că e absolut îndreptăţit să facă. Pentru că, dacă nu începi să te pregăteşti pentru alegeri, cred că guvernabilitatea ţării va avea de suferit într-o măsură semnificativă”, spunea Vladimri Putin anul trecut.

Noile întrebări în legătură cu propria sa candidatură în alegerile din 2024 apar în contextul războiului din Ucraina, dar şi a unor informaţii care sunt vehiculate periodic în presa occidentală despre o presupusă stare precară de sănătate a liderului rus.

sursa