Extern

Joe Biden: SUA nu trimite trupe în Ucraina, dar va continua să trimită „materiale”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că nu există planuri pentru trimiterea de trupe americane în Ucraina
„Trimitem trupe în Ucraina? Nu, trimitem materiale, așa cum am făcut-o, milioane de dolari”, a fost replica liderului american pentru reporterii care călătoresc cu el în Virginia, după ce a fost întrebat dacă administrația sa intenționează să trimită trupe în Ucraina.

În noiembrie, administrația Biden a solicitat Congresului SUA fonduri suplimentare pentru a continua să sprijine Ucraina. Conducerea Camerei Reprezentanților primise o scrisoare în care era detaliată o cerere de 37,7 miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Kievului.
Directoarea Biroului de management și buget, Shalanda Young, spunea în scrisorea respectivă că solicitarea „ar asigura că Ucraina are finanțarea, armele și sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra (…). Solicitarea abordează și penuriile globale critice de alimente și energie cauzate de invazia Rusiei”.

Banii vor fi repartizați către patru departamente ale guvernului SUA.
Cererea include 21,7 miliarde de dolari pentru Pentagon, bani ce vor fi cheltuiți pe „echipament pentru Ucraina, refacerea stocurilor Departamentului Apărării (al SUA, n.r.) și pentru continuarea sprijinului militar, de informații și alte tipuri de sprijin pentru apărare”.

Alți 14,5 miliarde de dolari vor merge către Departamentul de Stat pentru „sprijin bugetar direct pentru Ucraina, investiții critice în vreme de război, asistență de securitate, pentru a consolida securitatea alimentară globală și pentru asistență umanitară”, în timp ce 626 de milioane de dolari sunt destinați Departamentului Energiei „pentru sprijin de securitate nucleară pentru Ucraina și pentru modernizarea Rezervei Strategice de Petrol”.

La Departamentul american al Sănătății ar urma să ajungă 900 de milioane de dolari pentru asistență medicală, inclusiv pentru ajutorarea prizonierilor de război ucraineni eliberați.

sursa