O conductă majoră de combustibil din SUA ar fi plătit răscumpărarea bandei cibernetice DarkSide de aproape 5 milioane de dolari (3,6 milioane de lire sterline), în urma unui atac cibernetic.
Colonial Pipeline a suferit un atac cibernetic cu ransomware în weekend și și-a anulat serviciul timp de cinci zile, provocând înăsprirea aprovizionărilor în SUA.
Citește și: Trump lansează un avertisment către Putin în legătură cu Ucraina: „Calea ușoară sau calea grea”
CNN, New York Times, Bloomberg și Wall Street Journal au raportat că s-a plătit o răscumpărare, citând surse.
Colonial a declarat joi că nu va comenta problema.
Citește și: Tragedie în Italia: Un român a căzut într-un râu și a murit
Vineri, gigantul japonez de tehnologie pentru consumatori Toshiba a declarat că divizia sa europeană din Franța a fost lovită de aceeași bandă ciber-criminală.
Impactul prețului
În urma atacului cibernetic, Colonial a anunțat că va relua operațiunile miercuri seara , dar a avertizat că ar putea dura câteva zile până când lanțul de aprovizionare cu livrare revine la normal.
Citește și: Tragedie în Turcia: Cel puțin 76 de morți într-un incendiu devastator la un hotel din stațiunea Kartalkaya
Conducta de 5.500 de mile (8.900 km) transportă de obicei 2,5 milioane de barili pe zi pe coasta de est.
Închiderea a făcut ca aprovizionarea cu motorină, benzină și combustibil pentru avioane să se înăsprească în SUA, cu prețuri în creștere, o derogare de urgență adoptată luni și o serie de state declarând o urgență.
Prețul mediu pe galon a atins 3.008 USD (2,14 GBP) – cel mai înalt nivel observat din octombrie 2014, potrivit Automobile Association of America.
Președintele SUA, Joe Biden, i-a asigurat joi pe șoferi că rezervele de combustibil ar trebui să înceapă să revină la normal în acest weekend, chiar dacă mai multe stații de alimentare au rămas fără benzină în sud-est.
Potrivit rapoartelor, Colonial a spus inițial că nu va plăti răscumpărarea cerută de hackeri.
Atac cibernetic Toshiba
Toshiba Tec France Imaging System, care face parte din Toshiba, a declarat că a fost lovit de un atac cibernetic similar de către DarkSide pe 4 mai.
Cu toate acestea, firma a subliniat că nu au fost detectate scurgeri de date și că în timpul evenimentului s-a pierdut doar o cantitate minimă de date de lucru.
Acesta a spus că a pus în aplicare măsuri de protecție imediat după atac.
Având în vedere o creștere accentuată a atacurilor cibernetice ransomware în timpul pandemiei, președintele Biden a semnat un ordin executiv pentru îmbunătățirea apărării cibernetice din SUA .
La începutul săptămânii, el a spus că, deși nu există nicio dovadă că Kremlinul a fost implicat, există dovezi care să sugereze că banda de hackeri DarkSide avea sediul în Rusia.
SURSA