Extern

Parlamentul European ratifică acordul comercial post-Brexit cu Regatul Unit

Parlamentul Euroepan (PE) a aprobat acordul comercial încheiat de Uniunea Europeană (UE) cu Regatul Unit, care pune un punct final durerosului capitol al Brexitului, potrivit rezultatului unui vot anunţat în mod oficial miercuri, relatează AFP

Textul a fost adoptat marţi seara, cu votul a 660 de eurodeputaţi. Cinci eurodeputaţi au votat împotriva ratificării, iar 32 s-au abţinut, dintr-un total de 697.

Acordul comercial și de cooperare (TCA) a fost rezultatul a nouă luni lungi de negocieri și a stabilit o relație de zero tarife și zero cote la mărfurile comercializate între UE și Marea Britanie.

Lipsa unui acord cu privire la reglementările comune privind sănătatea, mediul și alte reglementări a încurcat încercările de a evita o graniță dură între Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adoptat o viziune optimistă în timpul sesiunii parlamentare de marți, spunând că, deși UE se confruntă cu „multă vigilență, diligență și muncă grea”, votul nu este doar un sfârșit, este și începutul unui nou capitol. ”

Relațiile s-au înrăutățit, de asemenea, între Londra și Bruxelles, în urma scandalului privind furnizarea de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19.

„Brexit-ul este o greșeală istorică. A fost împins de un naționalism iresponsabil, bazat pe promisiuni false și de miopie”, a declarat europarlamentarul austriac Andreas Schieder, care a contribuit la pregătirea votului.

„Brexit-ul este rău pentru Marea Britanie, iar Brexit-ul este rău pentru Europa”, a spus el.

sursa