Extern

Robinetul pentru bani al lui Donald Trump este oprit

New York (CNN Business) Un număr din ce în ce mai mare de companii își doresc brusc foarte puțin de-a face cu Donald Trump după ce a incitat o gloată să atace Capitolul. Acest lucru ar putea face mai dificilă organizarea organizației Trump după ce va părăsi funcția.

„Cred că este o problemă uriașă pentru el”, a spus Michael D’Antonio, colaborator CNN și biograf Trump. „A creat toxicitate pentru o parte importantă a pieței sale. Nu știu dacă unii se vor întoarce vreodată. Majoritatea mărcilor încearcă să evite controversele. Simt că a forțat mâinile companiilor care au decis să se dezlipească”.
De la asediul de săptămâna trecută a Capitoliei SUA de către susținătorii lui Trump, o listă în creștere de companii a tăiat legăturile cu el, invocând încălcări ale regulilor lor împotriva promovării violenței – sau îngrijorări legate de asocierea mărcilor lor cu Trump.
Twitter și Facebook l-au interzis pe Trump pe termen nelimitat, luându-i cele mai mari megafoane. Stripe nu mai procesează plățile cu cardul de credit pentru campania sa, Shopify a încetat să opereze magazine online pentru organizația Trump și pentru campanie, iar PGA a anunțat că va scoate un turneu de golf important de pe una dintre proprietățile sale.
Nu este clar care, dacă există, băncile vor dori să împrumute bani către organizația Trump. Deutsche Bank (DB) a împrumutat companiei peste 300 de milioane de dolari în ultimul deceniu. Dar anchetatorii criminali ai statului New York care analizează practicile comerciale ale lui Trump au trimis băncii relația de creditare cu organizația Trump. La sfârșitul lunii trecute, cei doi bancheri privați de la Deutsche care au lucrat cel mai strâns cu Trump și-au demisionat funcțiile.
Proprietăți expuse riscului
Unele dintre proprietățile lui Trump ar putea fi afectate în mod deosebit de evenimentele de săptămâna trecută, printre care și hotelul Trump din fosta clădire a oficiilor poștale din Washington, DC. În ultimii patru ani, întreprinderile și guvernele străine care au dorit să se bucure de favoarea administrației Trump au rezervat camere sau alte evenimente la hotel.
„S-ar putea ca opusul să fie adevărat acum”, a spus D’Antonio. „Oricine merge la DC în afaceri ar fi nebun să stea la hotelul Trump, cu excepția cazului în care toate activitățile lor sunt la Comitetul Național Republican”.
Contractul lui Trump pentru operarea hotelului în proprietatea guvernamentală ar putea fi chiar atacat. Criticii au susținut că a fost necorespunzător pentru el să o opereze în timpul administrației sale. Evenimentele de săptămâna trecută ar putea spori apelurile către guvern pentru a-și încheia contractul cu organizația Trump.
„După cum o vedem, timp de patru ani a încălcat termenii acelui acord prin faptul că un titular de birou federal beneficiază de acel contract. Ar trebui să aibă consecințe”, a spus Noah Bookbinder, director executiv pentru Cetățeni pentru responsabilitate și etică la Washington ( CREW), un grup de câini de pază care a fost un critic frecvent al lui Trump și al afacerilor sale.
Bookbinder a spus că Trump avea deja probabil să piardă unele afaceri la hotelurile sale, inclusiv la proprietatea sa din Washington, când nu mai este președinte. Dar acțiunile săptămânii trecute au accelerat doar companiile care au decis să nu mai facă afaceri cu Trump, a spus Bookbinder.
„Cred, fără îndoială, că ar fi ținut mai mult din asta fără evenimentele de săptămâna trecută”, a spus el. „Dacă ar fi ieșit din acest centru de putere al partidului republican și probabil candidat în 2024, ar fi existat o mulțime de stimulente pentru RNC și alții să continue să organizeze evenimente la hotelurile sale”.
Bookbinder a spus că violența de la Capitol ar putea oferi, de asemenea, companiilor care au contracte cu organizația Trump o modalitate de a ieși din aceste angajamente.
„Este standard ca multe contracte să aibă contracte dacă există un comportament ilegal sau imoral”, a spus el. „Presupun că multe companii vor fi dornice să profite de aceste tipuri de deschideri legale.”
Alte proprietăți cu numele Trump pe ele ar putea fi expuse riscului în viitor. Multe dintre aceste acorduri sunt oferte de marketing, în care el licențiază utilizarea numelui său – și aduce bani mari pentru asta.
„Acele oferte de marcă valorează milioane pentru el. Dacă nu le aveți, ar fi semnificativ”, a spus D’Antonio.
Dar nu este clar cât de mult va dura reacția împotriva lui Trump de la revolta de săptămâna trecută.
„În ultimii ani, de multe ori s-a părut că președintele a trecut o linie și totuși lucrurile au revenit rapid la normal”, a spus Bookbinder. – Bănuiesc că nu va fi cazul aici.
Noi oportunitati
Trump renunță la funcție cu zeci de milioane de fani fervenți, a spus D’Antonio, deschizând posibilitatea unor noi afaceri și noi surse de venituri, chiar dacă a închis ușa pentru alte relații de afaceri.
Au existat multe speculații înainte de miercurea trecută că Trump își va înființa propria companie de presă la ieșirea din funcție. În ciuda revenirii din atacul de la Capitol, aceasta este încă o posibilitate pe care D’Antonio a spus-o.
Rețelele conservatoare OANN și Newsmax au captat telespectatorii de la alegeri de la fanii lui Trump, care au considerat că Fox News nu susține suficient președintele. Dacă ar fi avut un spectacol în oricare dintre rețele, ar fi
sursa