Extern

Rusia amenință că va desfășura arme nucleare în regiunea baltică dacă Finlanda și Suedia aderă la NATO

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a amenințat NATO, joi, că Federația Rusă va trebui să își sporească apărarea în regiunea baltică, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, dacă Suedia și Finlanda aderă la Alianța Nord-Atlantică
Suedia și Finlanda, care are 1.300 de kilometri de frontieră comună cu Federația Rusă, iau în calcul să adere la NATO și, conform unor funcționari citați de The Times, ar fi gata să facă pasul chiar în această vară. În orice caz, Helsinkiul va lua o decizie în următoarele săptămâni, conform anunțului făcut miercuri de premierul finlandez Sanna Marin.

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate, susține că o eventuală aderare a Suediei și Finlandei la NATO ar pune Federația Rusă în situația de a-și consolida forțele terestre, navale și aeriene de la Marea Baltică.
Medvedev a invocat în mod explicit și amenințarea nucleară, spunând că într-un astfel de scenariu nu s-ar mai putea vorbi despre o regiune baltică non-nucleară. Enclava Kaliningrad aparține Rusiei și este prinsă între Polonia și Lituania.

„Nu se mai poate discuta despre vreun statut non-nuclear pentru regiunea baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a declarat oficialul rus, care a ocupat și funcția de președinte al țării între 2008 și 2012.

„Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nu urma să o facă. Dacă ne este forțată mâna, ei bine… luați aminte că nu noi am fost cei care am propus asta”, a adăugat Medvedev.

O eventuală aderare a Finlandei și a Suediei la NATO, alianța fondată în 1949 pentru a asigura Occidentului o securitate colectivă împotriva Uniunii Sovietice – ar fi una dintre principalele consecințe strategice ale războiului din Ucraina.

Finlanda a obținut independența față de Rusia în 1917 și a purtat două bătălii împotriva sa în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, când avea să piardă o parte din teritoriu în favoarea Moscovei.

Finlanda a anunțat joi că în vestul țării va avea loc un exercițiu militar cu participarea forțelor din Marea Britanie, Statele Unite, Letonia și Estonia.

sursa