Extern

Rusia Amenință cu Atacuri asupra Poloniei în Contextul Armatelor Nucleare NATO

Rusia a emis o nouă amenințare agresivă îndreptată către Polonia, declarând că va ataca țara dacă NATO va instala arme nucleare pe teritoriul său. Serghei Riabkov, adjunctul lui Lavrov, a făcut această declarație provocatoare, subliniind caracterul destabilizator al unei astfel de acțiuni.

Riabkov a subliniat că orice extindere a misiunilor nucleare comune ale NATO reprezintă o amenințare la adresa securității, cu referire specială la Polonia și discuțiile în desfășurare despre desfășurarea de facilități nucleare în această țară. El a avertizat că astfel de facilități vor fi în prim-planul planificării militare a Rusiei și vor deveni ținte potențiale.

Declarațiile agresive ale oficialului rus survin în contextul tensiunilor crescute între NATO și Rusia, iar posibilitatea desfășurării de arme nucleare în Polonia face parte din programul „nuclear sharing” al alianței.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat că au existat discuții repetate cu SUA în acest sens și că Polonia este deschisă la această opțiune în contextul securității regionale.

Rusia urmărește îndeaproape evoluțiile din Polonia și reacționează vehement la orice inițiativă care ar implica o extindere a prezenței nucleare a NATO în regiune.

Aceste amenințări reprezintă o escaladare a retoricii agresive din partea Rusiei și pun în lumină tensiunile geopolitice din Europa de Est. Este crucial ca toate părțile implicate să acționeze cu prudență și să evite provocările care ar putea intensifica situația deja tensionată în regiune.

sursa