Extern

Putin: Rusia este pregătită pentru un război nuclear

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia rămâne într-o stare de pregătire de luptă și este complet pregătită pentru un război nuclear, precizând că Kremlinul decide în ce situații ar putea fi folosite armele nucleare. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat presei de stat, în contextul tensiunilor crescânde cu Statele Unite și în timp ce Rusia continuă invazia în Ucraina noteaza digi24.ro

Putin a subliniat că „arme există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”, sugerând că Rusia nu ezită să recurgă la armele nucleare dacă suveranitatea sa este amenințată. Cu toate acestea, el a subliniat că nu se grăbește spre o confruntare nucleară.

Referindu-se la prezența trupelor americane pe teritoriul rusesc sau în Ucraina, Putin a avertizat că Rusia va trata această mișcare ca pe o intervenție și că țara sa este pregătită să facă față oricărei provocări. El a explicat că politica nucleară a Kremlinului stabilește circumstanțele în care Rusia ar putea folosi armele sale nucleare.

În ceea ce privește Statele Unite, Putin a spus că nu crede că totul se îndreaptă rapid spre o confruntare nucleară, dar a subliniat că Rusia este pregătită pentru acest scenariu. El a menționat că, dacă SUA ar efectua teste nucleare, Rusia ar putea face același lucru, subliniind că nu exclude o astfel de posibilitate.

Cu toate acestea, Putin a afirmat că Rusia nu a simțit niciodată necesitatea de a folosi arme nucleare în Ucraina și a respins ideea de a recurge la arme de distrugere în masă. Conflictul în Ucraina, care a izbucnit în februarie 2022, a produs daune și suferințe, dar Putin a subliniat că utilizarea armelor nucleare nu a fost considerată o opțiune.

Declarațiile președintelui rus vin într-un moment de intensificare a tensiunilor globale și reflectă atitudinea de fermătate a Rusiei în fața presiunii internaționale. În timp ce comunitatea internațională privește cu îngrijorare evoluțiile din regiune, viitorul rămâne incert, iar amenințarea unui conflict nuclear continuă să planeze asupra relațiilor internaționale.