Actualitate

Se termină cu lenevia pe banii statului! Persoanele care refuză un loc de muncă pierd ajutoarele sociale

România se află într-o situație paradoxală: are nevoie de forță de muncă, dar mulți dintre cei apți de muncă stau cu mâna întinsă, așteptând lună de lună ajutoarele sociale oferite de stat.

Conform legii, „persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții”.

Aceeași legislație dă dreptul celor care pot lucra să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă. Cei mai mulți dintre cei care beneficiază de venitul minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă.

PNL a depus în Camera Deputaților un proiect de lege care se modifică alineatul (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Inițiativa legislativă prevede ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă, deoarece refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.

„Refuzul unui loc de muncă oferit şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social“.

Propunerea PNL se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Pentru luna aprilie 2017, statistica ne arată că aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente — 243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună — 17.712.

În România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani.

PNL consideră că este absolut necesară schimbarea acestei situații, mai ales că mulți dintre beneficiarii venitului minim garantat stau în vile și se plimbă cu mașini scumpe.

Infoalert.ro